کد خبر: ۵۸۵۵۴۲
تاریخ انتشار : ۳۱ فروردين ۱۳۹۸ - ۱۷:۰۲

نامگذاری خیابان به نام کیارستمی؛ شاید زمانی دیگر

نامگذاری خیابان‌ها و معابر عمومی به اسم بزرگان اهالی فرهنگ و هنر اتفاقی است که روز گذشته در شورای شهر تهران به تصویب رسید. حسن خلیل‌آبادی یکی از اعضای این شورا و کیوان ساکت از چگونگی و تأثیر این اتفاق گفتند.
آفتاب‌‌نیوز :
چند روز بعد از درگذشت جمشید مشایخی بود که خبر نامگذاری یکی از خیابان‌های تهران به نام این هنرمند در رسانه‌ها دست‌به‌دست شد، خبری که در ابتدا تحسین همگان را برانگیخت. اما وقتی نام جمشید مشایخی بر زبان‌ها جاری می‌شود، ذهن‌ها ناخودآگاه یاد چهار تن از هنرمندان دیگر سینمای ایران و هم‌قطاران وی یعنی عزت‌الله انتظامی، داود رشیدی، محمدعلی کشاورز و علی نصیریان می‌افتد؛ پنج نفری که تقریباً هیچ مخاطبی نیست با یکی از نقش‌آفرینی‌های این بزرگان خاطره نداشته باشد. اما این خبر اتفاق خوبی را به دنبال داشت. اعضای شورای شهر تهران در بررسی تغییر نام معابر و اماکن عمومی شهر تهران پیشنهاد دادند خیابان «سپند» در منطقه یک به نام «عزت‌الله انتظامی»، بلوار فلامک جنوبی و شمالی در منطقه دو به نام «محمدرضا شجریان»، خیابان کوکب در منطقه دو به نام «غلامحسین امیرخانی» (خوشنویس)، خیابان نیلوفر در منطقه دو به نام «علی نصیریان»، خیابان معارف به نام «داود رشیدی» و 24 متری سعادت‌آباد به نام «محمدعلی کشاورز» نامگذاری شود. این پیشنهادها با 15 رای موافق و بدون مخالف در شورای شهر تصویب شد.

**اتفاقی نیکو به درخواست خانه شاعران و اهالی هنر

حسن خلیل‌آبادی، عضو شورای شهر تهران درباره چگونگی نامگذاری و تصویب این اتفاق در شورای شهر به خبرنگار ایرناپلاس گفت: در این جلسه چند دستور بود که در آن معابر، میادین، مراکز مربوط به شهرداری نام‌های جدیدی برایشان انتخاب شد که البته برخی از آن‌ها بدون نام بودند که نامی برایشان برگزیده شد. معمولاً نامگذاری معابر، خیابان‌ها، مراکز، ایستگاه‌ها، میادین میوه و تره‌بار و ... همه در یک فرآیند شکل می‌گیرد. فرآیندی که بر اساس آن اهالی محل و قشر‌های مختلف علاقه‌مند به گروه‌های مختلف اجتماعی، هنرمندان، معلمان، دانشگاهیان، جوانان و ورزشکاران در مناطق درخواست می‌کنند و ما این اسامی را برای این معابر انتخاب می‌کنیم. این چند اسم مشاهیر، شعرا و نویسندگان و همین‌طور اهالی موسیقی، تئاتر و سینما، به درخواست خانه شاعران ایران و سایر اهالی هنر، نخبگان و با توجه به مذاکراتی که با خانواده‌های ایشان صورت گرفت و و برخی که در قید حیات هستند با خودشان مذاکره انجام دادیم.

**شهر انسان‌محور با نماد‌های فرهنگی 

وی در ادامه افزود: اینکه اسامی، از اهالی هنر هستند به نظر من یک امتیاز است. در شهرِ انسان‌محور، نماد‌های موردعلاقه انسان‌ها بر معابر، گذرگاه‌ها و ایستگاه‌ها و مراکز عمومی نامگذاری می‌شود. این شهر، شهری است که مردمش علاقه‌مند به هنر، موسیقی و سایر مظاهر فرهنگ و تمدنند و به‌طور طبیعی این اسامی گذاشته می‎شوند و ما با کمال افتخار این نامگذاری را انجام داده‌ایم که امیدواریم مورد رضایت مردم باشند.


**جای خالی خیلی از بزرگان

این نماینده در پاسخ به ین پرسش که چرا نام هنرمندانی چون کیارستمی یا شهرام ناظری در میان اسامی دیده نمی‌شود خاطرنشان کرد: به ترتیبِ اسامی این کار را انجام می‌دهیم و امیدواریم بتوانیم در آینده به ترتیب برای بقیه صاحبان هنر و افرادی که نماد هویت ما هستند، بتوانیم اسامی‌شان را بگذاریم.

**اسامی شعرا جزو مناطق پایین‌شهر شده‌اند 

کیوان ساکت، آهنگساز و نوازنده پیشکسوت درباره این نامگذاری‌ها و تأثیراتشان در جامعه به خبرنگار ایرناپلاس گفت: در همه کشور‌های پیشرفته دنیا اسامی مکان‌های زیبا، میدان‌های مهم، سالن‌های مهم تئاتر، سینما و کنسرت را به نام هنرمندان برجسته آن کشور یا دنیا می‌زنند. مثلاً ما به‌عنوان اعلام همبستگی با کشور کره جنوبی، یک خیابان به نام پایتخت این کشور یعنی سئول داریم یا خیابان جردن که در حال حاضر به نام نلسون ماندلا نامگذاری شده است. در گذشته هم در کشور ما همین‌طور بوده و معمولاً اسامی شعرا را انتخاب می‌کردند. اما اسامی که به نام شعرا برمی‌گزیدند مثل حافظ، سعدی و مولوی در حال حاضر تقریباً به مناطق پایین‌شهر تبدیل شده‌اند. در همه جای دنیا این اتفاق می‌افتد. در حوزه موسیقی هم این اتفاق خیلی رخ داده است. مثلاً سالن‌های موسیقی را به نام آهنگسازان بزرگ دنیا نامگذاری کرده‌اند مثل کنسرواتوار چایکوفسکی در مسکو؛ خیلی خوب است که این اتفاق بیفتد.

**راه متفاوتی که صداوسیما می‌رود

ساکت در پاسخ به این پرسش که با توجه به اینکه محمدرضا شجریان در تلویزیون ممنوع‌التصویر است، نامگذاری یکی از خیابان‌ها به نام او چه تأثیری ممکن است بر رفع ممنوع‌التصویری ایشان داشته باشد، پاسخ داد: البته چون سیستم صداوسیما کلاً با شهرداری و حوزه هنری متفاوت است و اصولاً با ارشاد نظریه‌های بسیار متفاوت دارد، هیچ‌یک از آن‌ها از یک خط‌مشی و دستورالعمل پیروی نمی‌کنند. به همین دلیل، یک عده که در شورای شهر هستند تصمیم درستی گرفته‌اند که به‌جای اینکه اسم ضارب انور سادات را روی کوچه بگذارند، حالا اسم هنرمند را روی کوچه و برزن می‌گذارند. در کل، عملِ بسیار خوب و پسندیده‌ای است. امیدوارم این حرکت ادامه‌دار باشد و اسامی هنرمندان سرشناس مرتب دیده شود.

**انتخاب‌ها براساس مقبولیت 

وی در خاتمه درباره ملاک انتخاب این اسامی عنوان کرد: این انتخاب‌ها باید بر اساس مقبولیت و درجه هنری هنرمندان و آثار آن‌ها صورت گیرد.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
خبرهای مرتبط
نظر شما
پربحث ترین عناوین
پرطرفدار ترین عناوین