کد خبر: ۷۹۳۸۵۵
تاریخ انتشار : ۲۱ شهريور ۱۴۰۱ - ۱۳:۵۳
یک تحلیلگر مسائل بین‌الملل پاسخ داد

اساس رفتار کشور‌ها در قبال مذاکرات، منافع ملی یا دیگران؟

یک تحلیلگر روابط بین‌الملل با اشاره به کند شدن روند مذاکرات بین‌المللی گفت: کشورهای طرف مذاکره با ایران به جای آنکه در جستجوی کسب منافع کشور خود باشند، دنبال منافع دیگر کشورهای حاشیه‌ای هستند و بالتبع، منافع چنین کشورهای حاشیه‌ای باعث بر هم خوردن مذاکرات شده است.
اساس رفتار کشور‌ها در قبال مذاکرات، منافع ملی یا دیگران؟
آفتاب‌‌نیوز :

داریوش پایسته با اشاره به گام‌های رو به عقب در مذاکرات هسته‌ای اظهار کرد: با توجه به اینکه دلیل ورود کشورها در مذاکرات چندجانبه دستیابی به منافع ملی و برآوردن نیازهای خود است، تمام کشورهای درگیر در مذاکرات هسته‌ای از جمله ۱+۴ و ایران و آمریکا نیز در پی به حداکثر رساندن منافع خود در مذاکرات هستند که این طبیعت یک مذاکره است.

وی افزود: درخواست ایران طبیعی‌ترین شکل درخواست است که می‌گوید اگر مذاکره‌ای به پایان رسید، نباید در مورد مباحث گذشته تردید کرد اما چنین درخواستی با واکنش منفی طرفین روبه‌رو شده زیرا کشورها و بازیگرانی که مداخله مستقیم در مذاکره ندارند و در حاشیه آن هستند، اصطلاحا موش‌دوانی می‌کنند.

پایسته عنوان کرد: رژیم صهیونیستی یکی از بازیگران حاشیه‌ای است که با رایزنی‌های مختلف در خصوص برهم زدن برجام تلاش می‌کند و در بسیاری موارد از قدرت و اختیارات طرفین اصلی مذاکرات کاسته است.

وی با اشاره به همنوایی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی با اسرائیل، آمریکا و تروئیکای اروپا در مورد فعالیت‌های هسته‌ای ایران گفت: ایران یکی از اعضای اصلی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی است. زمانی که کشوری عضو یک سازمان بین‌المللی است، سازمان هیچگاه نباید با نگاهی منفی علیه آن عمل کند. در واقع آژانس باید جهت ارتقا و برآوردن خواسته‌های کشور عضوش گام بردارد و عمل کند.

این تحلیلگر مسائل بین‌الملل افزود: آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در خصوص ایران بر خلاف مواضع سازمانی و پادمانی خود عمل می‌کند و خارج از مسائل کارشناسی به مسائل سیاسی ورود کرده و با استناد به گزارشات رژیم صهیونیستی از روند کارشناسی خارج شده است.

پایسته ادامه داد: از طرف دیگر لابی‌های اسرائیل نیز در تصمیم‌گیری‌های طرفین مقابل ایران در مذاکرات تاثیرگذار بوده و کاملا مشخص است کشورهایی همانند تروئیکای اروپا که باید به نفع خودشان عمل کنند و مباحثی همچون انرژی، گرانی سوخت و هزینه‌های جاری کشورهای‌شان را در نظر گیرند، در همراهی با اسرائیل عمل می‌کنند.

وی خاطرنشان کرد: یکی از اصلی‌ترین دلایل بی‌عملی ایالات متحده آمریکا در روزهای اخیر این است که این کشور در حال نزدیک شدن به انتخابات کنگره است و به نوعی دموکرات‌ها با تعامل با گروه‌های صهیونیستی مانند آیپک نمی‌خواهند اجازه دهند در برابر جمهوری‌خواهان عقب بمانند.

این تحلیلگر مسائل بین‌الملل با اشاره به اوضاع داخلی کشورهای اروپایی و ایالات متحده آمریکا اظهار کرد: دلیل عقب‌گردهای اخیر آمریکا و تروئیکا هیچگاه امتیازگیری بیشتر از ایران نبوده چراکه ایران تا به الان در روند مذاکرات بیشترین انعطاف را داشته است. در واقع ایران با وجود اینکه باید غرامت‌های سنگین‌تری به این کشورها تحمیل می‌کرد اما مجددا خواهان پذیرش برجام به همان شکل سال ۲۰۱۵ است.

پایسته با بیان اینکه پذیرش دوباره‌ برجام توسط ایران به معنای انعطاف این کشور در برابر منافع ملی خود و دیگران است، گفت: نگاه رژیم صهیونیستی به ایران خصمانه است و تا جایی که بتواند به اقتصاد و سیاست ایران ضربه می‌زند اما متاسفاته رویکردهای ۱+۵ هم با نگاه‌ها و لابی‌های سیاسی همراه شده است.

وی با اشاره به اوضاع داخلی کشورهای ۱+۵ نیز تاکید کرد: باید توجه کرد جنگ اوکراین و تحریم نشدن روسیه توسط رژیم صهیونیستی یکی از دلایلی است که اروپا قصد دارد اسرائیل را در کنار خود داشته باشد. از سویی دیگر اروپایی‌ها دنبال این هستند که رضایت اسرائیل را جلب کنند.

این تحلیلگر مسائل بین‌الملل افزود: زنجیره‌ای از تمام مسائل داخلی و منطقه‌ای، کشورهای اروپایی و آمریکا را به این نتیجه رسانده که کمی مذاکرات را با چالش روبه‌رو کنند و باید دید در آینده چه اتفاقاتی در خصوص جنگ اوکراین، انرژی اروپا و انتخابات کنگره آمریکا رقم خواهد خورد.

پایسته با اشاره به جلسه امروز شورای حکام و تاثیر بیانیه‌های نسبتا تند کشورها پیرو آن بیان کرد: شورای حکام باید رای کارشناسانه را بپذیرد؛ همان رایی که با بازرسی و بازدید از مراکز هسته‌ای ایران انجام شده است. در این راستا با توجه به‌ همکاری‌های ایران با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، نباید وارد چالش‌های عدیده‌ای شد.

وی ادامه داد: اما روی دیگر قضیه این است که کشورهای حاشیه‌ای بر آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تاثیر گذارند و می‌توانند باعث صدور بیانیه‌ علیه ایران شوند اما آژانس باید دقت کند که هیچگونه تاثیری از کشورهای حاشیه‌ای بپذیرد.

این تحلیلگر مسائل بین‌الملل در خصوص رویکرد ایران در قبال این چالش‌ها خاطرنشان کرد: این بازیگری‌های سیاسی تاثیری بر اراده ایران نخواهد گذاشت و جمهوری اسلامی بر اساس منافع ملی خود و بدون در نظر گرفتن سیاسی‌کاری‌ها از سوی کشورهای خارجی جهت وصول منافع و مطالبات خود پیش خواهد رفت.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین