کد خبر: ۹۹۷۰۱
تاریخ انتشار : ۲۷ ارديبهشت ۱۳۸۹ - ۱۲:۱۲
از سوی منوچهر متکی، وزیر امور خارجه؛

توافق 10 ماده‌ای ايران، تركيه و برزيل درباره تبادل سوخت تشريح شد

3 کشور بر تعهد خود برعدم گسترش سلاح هسته‌ای تاکید می‌کنند
آفتاب‌‌نیوز : آفتاب: منوچهر وزیر امور خارجه کشورمان توافقات حاصله میان ایران، ترکیه و برزیل را در مورد تبادل سوخت را تشریح کرد. 

منوچهر متکی بیانیه مشترک ایران، ترکیه و برزیل در اجلاس مورخه 17 می 2010 (27 اردیبهشت 1389 تهران) درباره موارد 10 گانه مورد توافق را به شرح ذیل تشریح کرد: 

بر اساس ماده یک، سه کشور بر تعهد خود برعدم گسترش سلاح هسته‌ای تاکید می‌کنند و حقوق تمام اعضاء از جمله جمهوری اسلامی ایران در تحقیق، پیشرفت و همچنین چرخه سوخت را محترم می‌شمارند. 

بر اساس ماده 2 توافقنامه، سه کشور اعتقاد راسخ خود را بر اجرای این مفاد دارند تا در فضایی مثبت، سازنده و غیرتقابلی هم دور جدیدی از همکاری‌ها و تعاملات آغاز شود. 

در ماده 3 این توافقنامه، تبادل سوخت هسته‌ای را گامی برای شروع همکاری در عرصه‌های مختلف فناوری و صلح‌آمیز هسته‌ای عنوان شده است.
 
ماده 4 این توافقنامه نیز حکایت از این مسأله دارد که تبادل سوخت هسته‌ای حرکتی رو به‌جلو و سازنده و نقطه‌ی شروعی برای همکاری با ملت‌هاست و چنین حرکتی باید به همکاری مثبت و همکاری صلح‌آمیز هسته‌ای منجر شود و از هر‌گونه تقابل از جمله بیانات و رفتار تهدید‌آمیز که به حقوق ایران لطمه می‌زند اجتناب و همکاری هسته‌ای جایگزین آن شود. 

در ماده 5 این توافقنامه که اصلی‌ترین بخش این توافقنامه است این توافق حاصل شده است که 1200 کیلوگرم سوخت اورانیوم کمتر غنی‌ شده در ترکیه به صورت امانت نگه‌داری شود، که در مالکیت ایران خواهد بود، و ایران و آژانس امکان نظارت بر آن را دارند. 

در ماده 6 این توافقنامه نیز آمده است جمهوری اسلامی ایران موافقت خود را در مورد موارد فوق به آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ظرف 7 روز اعلام می‌کند و متناسب با درخواست گروه وین (روسیه، فرانسه، آمریکا و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی) جزییات بیشتری درباره‌ تبادل سوخت از طریق توافقنامه‌ی خطی و ترتیبات مربوط به توافقنامه ایران و وین که متعهد به تحویل 120 کیلوگرم سوخت اورانیوم مورد نیاز راکتور تهران می‌باشند، شرح داده خواهد شد. 

در ماده 7 این موافقتنامه نیز اعلام شده است از زمانی که گروه وین توافق خود را اعلام کند طرفین خود را ملزم به اجرای ماده 6 می‌دانند و ایران نیز موافقت خود را با انتقال 1200 کیلوگرم اورانیوم کمتر غنی شده (LEU) اعلام می‌کند و گروه وین نیز متعهد می‌شود 120 کیلوگرم سوخت مورد نیاز راکتور تهران را به ایران تحویل دهد. 

در ماده 8 نیز پیش‌بینی شده است در صورتی که مفاد این توافقنامه مورد توجه قرار نگیرد حسب درخواست ایران، ترکیه سوخت را به ایران برگشت دهد. 

در ماده 9 نیز این مسأله مورد تاکید قرار گرفته که ترکیه و برزیل از شروع گفت‌وگوهای ایران با 5+1 در هر مکان از جمله ترکیه و برزیل حول نگرانی‌های مشترک استقبال می‌کنند. 

در ماده نهایی این توافقنامه نیز ترکیه و برزیل از رویکرد سازنده ایران در پیگیری حقوق و پایبندی به معاهده ان‌پی‌تی قدردانی کرده و ایران نیز از اقدامات دو کشور در این زمینه تشکر می‌کند.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پربحث ترین عناوین
پرطرفدار ترین عناوین